PUBLIKÁCIÓK

Néprajz gyerekeknek
[ 2003-10-03 - Köznevelés - MISZNÉ KORENCHY ANIKÓ ]

Néprajz gyerekeknek Idén elkészült a Néprajzi Múzeum színpompás, rendkívül igényes kiadványa, a Néprajz gyerekeknek című sorozat első darabja: a Beszédes népviseletek. A gyűrűs lefűzőmappába gyűjthető betétlapok anyaga szervesen illeszkedik A magyar nép hagyományos kultúrája című, tanárok számára összeállított kiállítás-ismertetővel és munkacsomaggal, illetve részben azonos vele. A népviseleteket bemutató színes képek alatt különféle kérdések találhatók, amelyek a tárgyak jobb megfigyelésére ösztönöznek, és a történelem, irodalom vagy zeneórán tanultakkal összefüggésbe hozzák a ruhadarabokról leolvasott információkat. Megtudhatjuk, honnan származik a ˝pártában marad˝ vagy ˝kiteszik a szűrét˝ szólásunk. A csomaghoz mellékelt etnográfiai térkép segít a tájékozódásban. Múzeumi barangolásunk végén pedig rejtvényes formában felmérhetjük, mennyit értettünk, jegyeztünk meg a felfedezőutunk során tanultakból. A dr. Horváthné Pálosi Katalin és P. Mészáros Johanna által írt anyag színvonalas kiadását a Gazdasági Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt közös pályázat, illetve a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatása tette lehetővé.
A mai gyerekek szüleinek talán már ismerős gyermekkorukból az a fajta munkáltató- vagy gyűjtőfüzet, amelyet a Néprajzi Múzeum Az én gyűjteményem címmel ajánl az érdeklődők figyelmébe. Az idén megjelent első füzet, amely A kaland nyomában című kiállításukhoz kapcsolódik, egy olyan sorozatnak az első darabja, amelynek célja, hogy a fiatalok a műtárgyleírások alapján kiválogatva ragasszák be a füzetbe a kiállításon bemutatott tárgyak fényképeit. Ez a munka - amely akár egy látogatáshoz kapcsolódóan, akár attól függetlenül történik - a felfedezés élményét éppúgy megadhatja majd, mint a gyűjtés örömét. A Festetics Rudolf által a múzeumnak adományozott tárgyakat a gróf az óceániai szigetvilágban 1893-98-ban tett útjain gyűjtötte. A füzetben szereplő leírásokból elénk tárul a szigeten élők élete, megismerhetjük hajózási újításaikat, ételkészítési szokásaikat, harci eszközeiket. A tárgyakat válogató és a füzetet összeállító Fehér Ágnes igyekezett alkalmazkodni a különböző érdeklődési körű és életkori sajátosságú gyermekek igényeihez, így találhatunk a képek között obszidiánhegyű dárdákat, fidzsi harcost buzogánnyal, illetve a kislányok figyelmét esetleg jobban felkeltő törzsfőnöki díszgallért vagy víztartó edényt. A füzet végén szereplő feladat megoldásait pedig akár postán, akár interneten elküldhetik a múzeumnak, közvetlen kapcsolatba kerülve így a füzet készítőivel.
Az iskoláknak ajánlja még a múzeum a Néprajz mozgóképen című videokazettasorozatot. A filmek - amelyekből a legrövidebb 15, a leghosszabb pedig 43 perces - archív filmrészletek, kiállítási részletek, illetve népi mesterek munkálkodásán keresztül mutatják be a népi kultúra különböző területeit: Fazekasság I., II., III., Az edénykészítés gyakorlata, Cserépedények használata, Fazekasközpontok, valamint Bútorművesség I., Festett templomi famennyezetek, A magyar népviselet I., Nemzeti jelképek a magyar népművészetben, A búzától a kenyérig, A téli ünnepkör hagyományaiból, A tavaszi ünnepkör hagyományaiból, A magyar nép hagyományos kultúrája, Rokonnépek és őshazák.